Senatorul Mircea Diaconu are toate şansele să-şi încheie mandatul complet de senator, în condiţiile în care Camera Superioară a adoptat ieri fără cvorum hotărârea prin care declară vacantarea fotoliului acestuia în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.
În pofida asigurărilor date de preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), conform cărora decizia de încetare a mandatului de senator al lui Mircea Diaconu şi vacantare a postului va fi publicată în Monitorul Oficial, sorţii înclină în favoarea lui Diaconu, din moment ce hotărârea a fost adoptată fără cvorum, în sală nefiind prezenţi mai mult de 20 de senatori. În felul acesta, Senatul României va reuşi nu numai să salveze pensia de parlamentar a lui Mircea Diaconu, dar şi să învingă, de facto, atât o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cât şi o hotărâre a Curţii Constituţionale. În aceste circumstanţe, cazul Diaconu va reprezenta o lovitură gravă dată de politicieni statului de drept.
Citeşte şi Ce spun EXPERŢII despre anunţul Senatului de încetare a mandatului în cazul Diaconu
ANI: Încetarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu TREBUIE publicată în MO. Altfel, nu este legală
Cazul Ion Stan, AMÂNAT până după alegeri. Plenul, CONVOCAT în 12 decembrie. Zgonea: Stan să îşi dea demisia
Potrivit lui Greblă, „noi trebuia să fim în cvorum dacă luam hotărârea de a înceta mandatul domnului Mircea Diaconu. Acum, practic Senatul nu a făcut decât să ia act de decizia justiţiei, care a stabilit că din iunie nu mai este senator, i-a încetat calitatea de senator. Noi am luat act cu o întârziere de acest lucru. Aceasta nu este o hotărâre ca toate celelalte, nu se supune la vot, pentru că nu avem ce vota. (...) Aici iei numai act, e o simplă formalitate. Este situaţia atipică".
Cum se contrazice Senatul
Dacă lucrurile ar sta într-adevăr în acest fel, at