Una dintre vorbele de duh ale românilor spune că nu contează înzestrarea mintală, ci capacitatea de a reuşi în viaţă. Mai pe scurt, prost să fii, noroc să ai.
Au apus vremurile în care, dacă aveai carte, aveai parte. În prezent se poartă prostia. Doar că proverbul a suferit niscaiva modificări, nu esenţiale, ci mai degrabă de nuanţare. Nu contează cât eşti de prost, contează cât eşti de promovat. Şi de asta se ocupă televiziunile, iar de materie primă nu se duce lipsă pentru că se ştie, populaţia lumii creşte în vreme ce cantitatea de inteligenţă disponibilă a rămas relativ constantă. Sau, dacă inteligenţa are limite, impuse de natura umană şi alţi factori mai mult sau mai puţin importanţi, prostia continuă să uimească cu infinitele ei valenţe.
Nu ştiu dacă aţi auzit de Andreea Tonciu la televizor sau pur şi simplu aţi aflat că există un astfel de exemplar într-o discuţie întâmplătoare, dar cert e că personajul nu trece neobservat. Oriunde se poartă o discuţie, există mari şanse ca subiectul abordat să fie Andreea Tonciu. Nu contează că lipsa ei de cultură generală riscă să devină legendară, contează că se vorbeşte despre ea. Mult mai mult decât se vorbeşte, de pildă — să nu ne îndepărtăm de meleagurile botoşănene — de academicianul Solomon Marcus, devenit cetăţean de onoare al oraşului Botoşani de ziua naţională. Cine este Solomon Marcus, ce a făcut el pentru omenire, care este drumul parcurs pentru a ajunge în Academie? Cei care au o cât de vagă idee despre asta se pot număra pe degetele de la o mână ciuntă. În schimb toată lumea o ştie pe Andreea Tonciu. Şi vorbeşte despre asta.
Una peste alta, Tonciu a devenit o realitate. Una pe care nu o putem ignora. Pentru că ne este băgată agresiv în ochi. I se face publicitate. Cine are acest interes? Nu putem face decât speculaţii care pot să ne ducă chiar la teorii ale conspiraţiei. Nu contează că nu ş