• capra, considerată nu demult un animal crescut doar de săracii satelor, a început să revină în prim plan si să fie tot mai des în atentia fermierilor • un gospodar din Ion Creangă are o mică turmă cu peste 100 de capre si se gîndeste să se extindă •
Considerată mult timp, în trecut, un animal crescut de oamenii mai săraci, care nu-si permiteau să tină o vacă sau oi, capra „face cu ochiul“ la tot mai multi mici fermieri. Este si cazul unui localnic din Ion Creangă care a înteles că din cresterea caprelor se poate cîstiga bine, totul depinzînd însă de o piată de livrare a iezilor, laptelui sau a brînzei. În consecintă, a reusit să-si închege o mică turmă, cu peste 100 de capete, iar profitul se va vedea abia în anii următori, după ce se va mai mări numărul de exemplare si va încheia contracte pentru produse. „Cresterea caprelor este un domeniu la început de drum pentru fermierii nemteni. Desi produsele din lapte de capră sînt mai scumpe, pretul compensează prin faptul că sînt mult mai sănătoase. Brînza de capră este foarte bună, la fel ca si laptele care are si efect curativ în unele boli. Cred că este o afacere de viitor. Eu am acum o turmă de peste 100 de capete, pe care o voi mări în perioada următoare. Fiind ocupat în timpul zilei cu alte activităti, de capre are grijă un om din localitate, care este plătit lunar. Într-adevăr, caprele sînt foarte greu de crescut, dar, dacă te tii de ele, ai si satisfactii. Anul viitor o să fac contracte pentru livrarea laptelui si a brînzei. Nu mai pun la socoteală că iezii au mare căutare mai ales pentru masa de Paste“, a declarat proprietarul caprelor, care a tinut să rămînă anonim. Apoi, în tovărăsia gospodarului, am luat-o pe colinele satului Ion Creangă, spre cătunul Muncel. Într-un tîrziu, pe o miriste, l-am găsit pe bădia Vasile sprijinit în bîtă, supraveghind atent caprele, dar mai ales tapii în călduri.