Deblocarea plăţilor pe programul POSDRU va fi mai complicată decât a lăsat până acum Guvernul să se înţeleagă. Oficialii europeni consideră necesară o nouă misiune de audit, pentru a se asigura că România este capabilă să administreze fondurile europene, şi refuză o cerere de creştere a salariilor funcţionarilor care gestionează aceşti bani, în lipsa unei reforme profunde a sistemului.
Concluziile misiunii de audit a Comisiei Europene din perioada 19-23 noiembrie, transmise zilele trecute şi miniştrilor Muncii şi Afacerilor Europene de la Bucureşti, Mariana Câmpeanu şi Leonard Orban, arată că progresele realizate de România în chestiunea administrării fondurilor UE nu sunt suficiente, fapt pentru care Bruxelles-ul consideră necesară o nouă misiune de audit şi solicită autorităţilor române să transmită noi seturi de informaţii până la finele acestui an.
Documentul, întocmit de DG Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune de la Bruxelles, arată că au fost făcute unele progrese în ceea ce priveşte cerinţele-cheie de control, necesare pentru deblocarea plăţilor. „Cu toate acestea, având în vedere numărul foarte mic de cereri de rambursare care au fost procesate pe baza procedurilor îmbunătăţite (aşa-numita „Instrucţiune 62"), este prea devreme pentru a fi siguri în privinţa eficienţei verificărilor de administrare. Prin urmare, va fi necesară o nouă misiune de audit, odată ce vor exista suficiente dovezi ce pot fi supuse auditului pentru a evalua eficienţa procedurilor îmbunătăţite de verificări de administrare. Se prevede ca această misiune să se desfăşoare în primul trimestru al anului 2013", se arată în scrisoarea experţilor de la Bruxelles. (vezi document 1)
"Aş dori să vă atrag atenţia asupra Articolului 101 din Regula 1083/2006, care impune autorităţilor naţionale obligaţia de a urmări recuperarea sumelor neeligibile de la benefi