Tot mai mulţi dintre constructorii de şcoli îi sacrifică pe elevi ca să-şi facă dreptate, după ce autorităţile locale sau Guvernul uită să-i plătească. Fenomenul, care a luat amploare în toată ţara, îi obligă pe copii să înveţe în spaţii mizere sau să intre în vacanţă forţată
După modelul şcolii din Maşloc, care a fost închisă pentru că ministerul Educaţiei datora bani constructorului, şi singura unitate de învăţământ din comuna Pungeşti (Vaslui) a fost pusă sub sechestru de însăşi managerul firmei care a zidit-o. Luni dimineaţa, acesta a schimbat pur şi simplu yalele tuturor uşilor, lăsându-i pe cei 83 de elevi şi preşcolari să aştepte ore în şir în frig.
„Primarul comunei a refuzat să semneze procesul verbal de predare-primire la terminarea lucrărilor. Avem executate lucrări în plus de 700.000 de lei, pe care primăria nu i-a dat nici acum, după mai bine de un an de când şcoala a fost deschisă”, şi-a motivat gestul Constantin Puşcaşu, patronul firmei de construcţii Rom-Cip SRL Vaslui. Puşcaşu a mai fost implicat într-un scandal similar, după ce a abandonat la jumătatea lucrărilor şcoala din Cozmeşti, o altă comună vasluiană.
Copiii, prinşi în mijlocul intereselor
E vorba de o înţelegere tacită care a mers prost, crede Doru Bãlan, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Vaslui. „Ce s-a întâmplat e un abuz clar. Recepţia s-a fãcut fãrã acte, fiindcă acea comunitate avea nevoie de şcoală. Au mai rămas doar 100.000 de lei restanţe”, e părerea inspectorului Bălan. Micuţii s-au întors, ieri, la ore, dar a fost nevoie de intervenţia poliţiei. Din acelaşi registru, în luna septembrie, microbuzul şcolar din comuna Malovat, Mehedinţi, a fost pus sub sechestru pentru o datorie de 60.000 de lei a primăriei către o firmă de construcţii. PREMIERĂ în România: o școală a fost pusă SUB SECHESTRU!
Nedreptate la Maşloc: Guvernul a abandonat lucrar