Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar și mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie. Personajul are corespondenți în întreaga Europă Centrală astfel: Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia și Mikołaj în Polonia. Personajul este în mare parte asemănător lui Moș Crăciun, ambii o adaptare după Sfântului Nicolae, ambii purtând straie roșii și oferind cadouri.
Se spune ca Mos Nicolae a existat cu adevarat in persoana episcopului din Myra -Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi), persoana cu frica si cu credinta netarmuita in Dumnezeu ce a trait in secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de cei saraci si napastuiti, dar si miracole, numele sau traducandu-se prin "biruitor de popor". Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi. El este cel care a intemeiat manastirea Sionului, unde a fost si inmormantat.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae, este povestea celor trei fete sarace, care neavand zestre, nu puteau sa se casatoreasca si urmau sa fie vandute de catre tatal lor unor barbati instariti. Se spune ca Sfantul Nicolae, aflandu-le durerea, le-a aruncat pe geam intr-o noapte, cate un saculet de bani pentru fiecare. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghetute. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.
În tradiţiile româneşti Mos Nicolae are atribuţii străine de statutul său ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zapadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fără lumina şi căldura, este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Drac, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este