Indiferent dacă esti doctor, tâmplar sau berar, atunci când greşeşti… plăteşti! Situaţia nu este diferita nici în cazul primarilor. Dar care este legătura dintre Primarul Sorin Oprescu şi prejudiciul imens provocat din vina Adminstraţiei Străzilor Bucureşti?
După cum se ştie, în Bucureşti pistele pentru biciclete s-au realizat pe trotuare. Nu s-a ţinut cont de lege, de avize, de oameni, de parcări, de magazine, de copaci, de chioşcuri, de staţii RATB… Nu s-a ţinut cont de nimic.
La solicitarea cetăţenilor nemulţumiţi, Brigada Rutieră a verificat modul care s-au realizat pistele. S-a constatat că toate traseele verificate erau ilegale. Şi pentru că lucrările au fost recepţionate cu încălcarea legii, paguba produsă trebuie recuperată de la cei vinovaţi.
Conform legii, primarul conduce serviciilor publice locale**. El este cel care trebuie să recupereze prejudiciile provocate de recepţionarea (şi plată) pistelor ilegale. Pentru asta, primarul Sorin Oprescu trebuie să impute pagubele către vinovaţi. Dacă nu o face în termenul legal de 30 de zile de la momentul stabilirii prejudiciului, acesta rămâne în sarcina primarului.
Primarul Sorin Oprescu a fost sesizat pentru prima dată pe 24 noiembrie 2011. Cu toate că petiţia înregistrată la Primărie conţinea referiri la ilegalităţile Administraţiei Străzilor, nimeni nu a luat vreo masură***. Au urmat mai multe zeci de petiţii către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Administraţia Străzilor Bucureşti, Brigada de Politie Rutieră, Prefect şi Ministrul de Interne. În final, pe 8 octombrie 2012, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) a solicitat Curţii de Conturi identificarea vinovaţilor şi recuperarea prejudiciului creat prin recepţionarea şi plată ilegală a pistelor din Bucureşti.
Deoarece există un termen în care faptele celor vinovaţi se vor prescrie (3