Cunoscuţii scriitori britanici vor citi din romanele lor, în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură, care se deschide astă -seară, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală
Miercuri, 5 decembrie, începe cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), cel mai important festival de literatură din ţară, care îi aduce în prim-plan pe doi importanţi scriitori britanici: Jonathan Coe şi Will Self. Autorii şi-au câştigat renumele de cei mai originali scriitori ai anilor ’90 în Marea Britanie.
După festivitatea de deschidere, de ora 18.00, a festivalului, care se va desfăşura până duminică la Clubul
Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român (MŢR), scriitorul Jonathan Coe (51 de ani) va citi din romanul „Casa somnului“. Romanul a fost tradus de Radu Paraschivescu, în 2011, pentru Editura Polirom.
Considerat de Salman Rushdie „un scriitor unic în literatura britanică a zilelor noastre“, Will Seif (foto), în vârstă de 51 de ani, va citi, miercuri seară, din romanul „Cartea lui Dave“, tradus de Daniela Rogobete, în 2010, tot pentru Polirom.
A criticat-o pe Thatcher
Joi, de la ora 13.00, Jonathan Coe va fi invitat la Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Înainte de a se dedica scrisului, scriitorul a predat poezie engleză la Warwick University şi a compus muzică de jazz. În primele sale romane, „Femeia întâmplătoare“ (1987), „Un strop de dragoste“ (1989) şi „Piticii morţii“ (1990), se remarcă o veselie debordantă, dincolo de care mocnesc tristeţi grele şi un cinism specific Albionului. Romanul care însă l-a propulsat, în 1994, pe Jonathan Coe este „Ce mai hăcuială!“, pentru care a primit premiul pentru cea mai bună carte străină în Franţa. Romanul este o satiră amară la adresa politicii duse de Margaret Thatcher în anii ’80, cât şi a societăţii de consum.
„C