Miniştrii de Externe ai NATO au aprobat desfăşurarea de rachete Patriot la frontiera turco-siriană. Gestul a fost criticat de Rusia, prezentă şi ea la reuniunea de la Bruxelles.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Orice desfăşurare de armament va fi făcută doar în scopul apărării, subliniază miniştrii de Externe şi cu toate astea, Rusia nu vede cu ochi buni acest acord.
Pentru Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, este vorba despre "o militarizare a conflictului", care nu va face decât să crească riscul ca aceste arme să fie utilizate.
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, crede că dimpotrivă, rachetele Patriot, când vor fi instalate, vor avea un rol descurajant.
Turcia se teme de un posibil atac al Siriei, care se zice că ar putea recurge chiar şi la arme chimice. Ankara a cerut deci aliaţilor această protecţie sub articolul 4 al Tratatului NATO.
Rachetele, care vor lua câteva săptămâni până vor fi transportate şi instalate, ar fi furnizate de Germania, Olanda şi SUA. Ele rămân sub comandament NATO, adică sub directa responsabilitate a Comandantului Forţelor Supreme în Europa.
Recurgerea la arme chimice este pentru Rusia o interpretare exagerată a situaţiei. "Aceasta nu este pentru prima dată când auzim zvonuri", a spus Serghei Lavrov, marţi, la Bruxelles. Zvonul, cum îl numeşte Lavrov, a plecat din sursă americană şi tot americanii au insistat pentru ca rachetele Patriot să-i fie trimise Turciei.
NATO, care subliniază că prin această manevră nu susţine nici instalarea unei zone de interdicţie de zbor şi nici folosirea rachetelor în scop de atac, spune că este aici o pură măsură de a proteja, prezerva şi întări securitatea Turciei şi a Alianţei. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre rachetele Patriot instalate în Turcia, spre nemulţumirea Rusiei
Miniştrii de Externe ai NATO au