Fumatul sporeşte efectele nocive ale băuturilor alcoolice. Aşa se explică de ce fumătorii se simt mai rău după o petrecere cu mult alcool decât cei care nu fumează, spun specialiştii.
Este un lucru demonstrat că fumătorii, cu cât consumă mai mult alcool, cu atât fumează mai multe ţigări. Iar acest obicei face ca efectele nocive ale alcoolului să persiste mai mult timp decât în mod obişnuit, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Brown.
Motivul pentru care consumul de alcool este aproape întotdeauna însoţit de tutun este că dacă sunt combinate, nicotina şi alcoolul cresc considerabil nivelul de dopamină eliberat la nivelul sistemului limbic din creier – zonă implicată în controlul emoţiilor, motivaţiei şi memoriei. Dopamina ne produce şi sentimentul de plăcere, ceea ce ne face să repetăm activitatea care îi creşte nivelul în corp. Tot ea este responsabilă cu instalarea dependenţelor.
Organismul oboseşte
„După consumul aceleiaşi cantităţi de alcool, fumătorii au un risc mai mare de a fi mahmuri a doua zi decât nefumătorii şi, în plus, simptomele sunt mai severe“, spune cercetătorul Damaris J. Rohsenow, coordonatorul studiului.
În cadrul cercetării au most monitorizaţi 113 studenţi după mai multe petreceri în campusurile universitare. În mod evident, specialiştii au observat că simptomele de a doua zi sunt mai neplăcute în cazul celor care consumă cantităţi exagerate de alcool. Dar au constatat de asemenea, că ţigările în asociere cu alcoolul fac şi mai mult rău.
Manifestările cu care s-au confruntat fumătorii după consumul de alcool sunt: ameţeală, stări de greaţă, vomă, dureri puternice de cap, imposibilitatea de concentrare, stare persistentă de oboseală. Toatea acestea pentru o zi întreagă.
Mecanismul precis prin care ţigările agravează mahmureala nu a fost pe deplin elucidat de cercetători. Dar explicaţia ar putea fi