Un medic de medicină de urgență din Neamț câștigă în Finlanda 1.000 de euro numai dintr-o singură gardă. Anul acesta, peste 60 de cadre medicale au luat drumul străinătății. În județ profesează 14 medici de altă naționalitate.
Ministerul Sănătații a anunțat că recunoaște titlurile oficiale câștigate ca medic specialist în țările din afara Uniunii Europene. Decizia a fost luată ca urmare a numărului mare de medici români care au emigrat în străinătate, lăsând spitalele din țară fără specialiști. Echivalarea diplomelor, în opinia Ministerului, reprezintă o încercare de a atrage medici să lucreze în spitalele din România. În județul Neamț lucrează 14 medici străini, majoritatea din Republica Moldova.
“Numărul medicilor străini prezenți la noi este comparabil cu al multor județe din țară. În ceea ce privește pregătirea lor, cred că sunt foarte buni profesioniști, pentru că lucrează în specialități dificile, cum ar fi medicina de urgență, chirurgie, ortopedie. Din păcate, tot mai mulți medici români sunt atrași de mirajul străinătății. În ultimii trei ani, au plecat din țară 13.000 de medici, un număr îngrozitor de mare. Un medic de la noi din județ a emigrat în Finlanda și lucrează într-un spital mare, ca medic de urgență. Numai într-o singură gardă este plătit cu 1.000 de euro”, a declarat medicul Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.
Potrivit acestuia, soluția de a ocupa posturile libere cu medici străini nu este una potrivită, impunându-se, mai degrabă, stimularea medicilor români de a rămâne în țară. “Din, păcate, dacă se va continua în acest ritm, în următorii ani, vom ajunge ca în spitalele noastre să profeze numai medici din India sau Pakistan. Și asta dacă vor avea motive să lucreze la noi în țară. Din județul nostru avem foarte mulți medici plecați în Anglia sau Franța. Munca medicilor români este extrem de apre