O plimbare prin muzeul celor de la Manchester United e ca şi cum ai trăi pe viu toată istoria unui club uriaş
Industria Manchester United ascunde sub zidurile de pe „Old Trafford“ doi români, Alex Groza si Valetin Toma. S-au născut în Arad, dar au lăsat ţara acum patru ani şi au venit să studieze filosofia la Manchester. Lucrează pentru „diavoli“ şi fac asta şi cu plăcerea celor aproape 500 de lire pe care le primesc lunar pentru că sunt chelneri la lojele invitaţilor. Vali mai e şi translator, când o echipă românească vine să joace pe „Templul Old Trafford“. El ne e ghid şi în celebrul muzeu de pe impunătorul stadion. Te costa 9 lire, cât o masă sănătoasă într-un pub, dar cu siguranţă îţi astâmpără „setea de fotbal“ şi de United.
Locul unde legendele nu mor
Când în faţa ta apare falnic „Old Trafford“, trebuie să fii de piatră sau să nu ai habar de fotbal ca să nu simţi ceva aparte. Emoţia e şi mai mare când în faţa ta apar trei statui: Best, Low şi Charlton. „Sfânta Treime“ a lui United, cum spun englezii, trei giganţi ai lui United şi ai fotbalului, vegheaţi de statuia legendarului antrenor Sir Matt Busby.
Se deschid uşile deasupra cărora scrie „Muzeul lui United“ şi nu e deloc o exagerare. Din prima sală îţi dai seama că eşti pe un teritoriu al unei echipe gigant. O cameră neîncăpătoare pentru toate trofeele lui United.
Următoarea încăpere îi este dedicată lui „Sir Alex“. Fotografii sau chiar citate ale antrenorului şi trofeele obţinute de acesta se găsesc peste tot. După locul dedicat „adevăratului Sir“, îţi trece prin faţă toată istoria unui club care a făcut cu adevărat istorie. Fotografii, tricouri, nume celebre, de la inaugurarea echipei şi până astăzi, iar deasupra lor ecrane care prezintă meciuri, structurate pe decenii.
Un loc special, cu urări pentru Matt Busby, într-un „mini-a