Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a fost întrebat, miercuri, la Piteşti, dacă au mai apărut probleme în urma administrării vaccinului BCG din Danemarca, el răspunzând că nu are cunoştinţă, dar "este posibil" să mai fi existat noi cazuri, "în limita în care au apărut şi până acum".
Întrebat dacă vaccinul BCG a mai provocat probleme copiilor şi de ce România nu începe să producă propriul vaccin, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a răspuns că nu cunoaşte alte cazuri în care vaccinul să fi provocat reacţii adverse, dar acest lucru "este posibil".
"Nu am cunoştinţă şi este posibil să mai fi apărut (reacţii adverse la vaccinul BCG -n.r.), în limita în care au mai apărut până acum, deci este posibil. Acum nu-l putem produce noi, încercăm să revenim, dar asta va dura destul timp şi nu putem să oprim vaccinarea până când nu reluăm producţia acestui vaccin în România. Poate dura un an, un an şi jumatatate", a declarat Raed Arafat.
Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, s-a întâlnit, miercuri, cu managerii unităţilor sanitare din judeţul Argeş şi a vizitat Spitalul Regional de Pediatrie din Piteşti.
Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, unde în intervalul martie - noiembrie au fost trataţi, din acelaşi motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. El a precizat că bebeluşii au fost operaţi, iar în prezent se află sub tratament.
Numai în spitalul bucureştean au fost trataţi, anul acesta, 50 de copii cu reacţii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.
Ministerul Sănătăţii a decis în 22 noiembrie să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a situaţiei create du