În ultimii ani, zeci de familii din zona Romanului au ajuns în pragul destrămării din cauza emigrării. Mulți dintre bărbații care au rămas în țară au luat-o pe calea alcoolui, iar femeile care muncesc în străinătate nu mai au la ce să se întoarcă.
În ultimii ani, fenomenul migrației a ajuns să fie piatra de încercare pentru multe familii din zona Romanului. Fie că femeile sunt cele care muncesc în Italia sau Spania, fie că bărbații sunt cei care aduc bani în casă, distanța reprezintă, de multe ori, primul pas spre destrămarea unei familii. Preoții romano-catolici afirmă că, de cele mai multe ori, acest fenomen a dus fie la separarea familiilor, fie la depresii și creșterea consumului de alcool, în special în rândul bărbaților. “Există, într-adevăr, probleme în ceea ce privește familiile care au un membru plecat la muncă în străinătate. Avem cazuri în care, după peste 30 de ani de căsătorie, se pune problema divorțului din cauză că unul dintre soți lucrează în străinătate. Am putea spune că 1% dintre familiile care au pe cineva la muncă în străinătate se confruntă cu o asemenea problemă. De asemenea, mulți dintre bărbații care rămân în țară se confruntă cu probleme legate de alcool”, a apreciat părintele Francisc Fărcășel, de la parohia “Isus Bunul Păstor”, din Roman.
“Și la noi în parohie, în jur de 10% dintre familiile care au un membru plecat la muncă în străinătate se confruntă cu probleme. Pe lângă faptul că cel mai mult au de suferit copiii, nici adulții nu se înțeleg între ei. De exemplu, bărbatul care a rămas în țară îi cere bani soției sub pretextul că trebuie să renoveze locuința. Nu puține au fost cazurile în care femeia s-a întors în țară și și-a pus mâinile în cap de disperare când a văzut că în locuință nu s-a făcut nimic. Consumul de alcool, mai ales în rândul bărbaților, depresia, mai ales în rândul femeilor care descoperă că