Va ploua sau va ninge în ziua alegerilor, pe 9 decembrie? Iată o problemă (aparent) neașteptată pentru USL. De ce pentru USL? Pentru că vremea urâtă ar putea influența în mod special prezența la vot în mediul rural. Acolo unde distanțele până la secțiile de votare sunt mai lungi (în unele zone e vorba de kilometri buni), drumurile sunt mai proaste și nu se prea obosește cineva să le dezăpezească și doar în situații extrem de rare (aș spune chiar excepționale) există mijloace de transport în comun locale. Pentru că în zona rurală, cu un electorat preponderent USL (pe latura PSD), prezența la vot a fost, în mod constant, mai mare decât cea din mediul urban, uneori chiar și cu peste 10% (comparativ, în procente).
În scurte analize, pentru ”Adevărul”, politologii și sociologii intervievați recunosc că starea vremii poate influența votul, dar, estimează aceștia, nu într-un mod decisiv. Acum, zic eu, depinde ce se înțelege printr-un ”mod decisiv”. E puțin probabil ca o eventuală ninsoare și/sau temperaturile scăzute să răstoarne situația, plasând ARD în fața USL. Dar un procent de 2-3% poate fi decisiv în realizarea majorității la care USL visează nu doar pentru a forma Guvernul după 9 decembrie, dar și pentru a avea un control absolut în Parlament.
Situația pare, la o primă vedere, incorectă, politicile PDL din anii de guvernare fiind la fel de lipsite de efect (sau doar cu efecte negative) în zona rurală (de la dezvoltarea infrastructurii și până la atragerea fondurilor europene). Însă doar la prima vedere. Pentru că, în mod tradițional, PSD a obținut scoruri electorale mai bune în mediul rural în raport cu celelalte partide politice. Implicit, PSD avea obligații mai mari (comparativ cu celelalte formațiuni) în privința dezvoltării mediului rural. Politicilor falimentare de la nivel central, li se adaugă politicile lamentabile la nivel local (unde PSD a a