Râsul întăreşte relaţiile sociale, dar este de ajutor şi sănătăţii, spun specialiştii. Persoanele care râd mult au inima puternică, au un risc mai mic de diabet decât posacii şi se îmbolnăvesc mai rar, arată studiile.
În mai puţin de o jumătate de secundă creierul nostru vede sau aude o glumă, o „înţelege“ şi îi comandă trupului să zâmbească sau să râdă. Aşadar râsul este un „medicament“ la îndemână şi nu are niciun efect secundar.
Calea spre o inimă sănătoasă este râsul
Cercetătorii au făcut pentru prima dată conexiunea între râs şi sănătatea vaselor de sânge în anul 2005. În cadrul unui studiu realizat atunci, un grup de voluntari a urmărit două filme: o comedie şi o dramă. Pe tot parcursul cercetării, le-a fost măsurat fluxul sangvin la nivelul braţului. Atunci când aceştia s-au uitat la comedie, fluxul sângelui prin vasele de la nivelul braţului a crescut cu 22%. În schimb, atunci când au vizionat drama, fluxul sangvin a încetinit cu 35%. Acest lucru sugerează că inima şi-a făcut mai bine treaba atunci când voluntarii au râs şi s-au simţit bine decât atunci când au privit drama.
Doctorul Michael Miller, director al Centrului de Cardiologie Preventivă de la Universitatea din Maryland, este cel care a condus atât experimentul din 2005, cât şi alte cercetări recente care au arătat că persoanele care suferă de boli de inimă râd mai puţin decât cele sănătoase. El spune că nu numai râsul, ci şi un simţ al umorului dezvoltat ne protejează de bolile cardiovasculare şi, în special, de infarct.
„Râsul, fie că vine natural, fie că este provocat, poate avea aduce beneficii importante persoanelor cu un risc crescut de boli cardiovasculare, ucigaşul mondial numărul unu“, spune dr. Miller.
Ne ajută să slăbim
Un cercetător de la Universitatea Vanderbilt, Maciej Buchowski, a descoperit că 10-15 minute de râs ne ajută să ardem 50 de calor