Toata campania aceasta, cata a fost ea, s-a concentrat pe doua mari teme, una mai falsa decat cealalta: Traian Basescu si viitorul premier. Impreuna sau separat. Isteric si deformat.
Lideri USL au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a transforma aceasta campanie si votul din 9 decembrie intr-o prelungire a referendumului din 9 decembrie. Pe de-o parte, este cea mai comoda campanie cu putinta. Nu presupune niciun proiect, nicio solutie, nicio viziune, ci doar mentinerea si atatarea periodica a urii.
In plus, USL se adreseaza astfel unei mase cu mult mai mari de alegatori decat electoratul uniunii. La referendum au votat impotriva presedintelui si multi romani care nu sunt convinsi de superioritatea USL. Si ca sa nu-si dea silinta sa-i convinga (nici n-ar avea prea multe argumente, de altfel), e mai simplu sa-l introduca pe Traian Basescu in ecuatia electorala si, odata cu el, voturile antiprezidentiale.
Este o tema falsa, o manipulare extrem de periculoasa a unor resentimente. Traian Basescu plateste cu cota sa foarte mica de popularitate nu atat masurile de austeritate, ci multe alte pacate, de la tristele figuri pe care le-a promovat si cu care este asociat, in frunte cu Elena Udrea, pana la faptul ca, in pofida cuvintelor pe care le-a adresat romanilor de 1 Decembrie, criza nu a fost resimtita de toti romanii. Clientela PDL, protejatii Guvernului Boc si ai baronilor portocalii nu au avut de suferit si au continuat sa dreneze bani publici.
Dar Traian Basescu nu candideaza. Traian Basescu nu va mai fi in functie decat cel mult jumatate din mandatul celor pe care ii vom alege in 9 decembrie. Despre ei, despre ce au ei in cap, despre proiectele si integritatea lor ar trebui sa vorbim, pentru ca de ele depinde viitorul Romaniei in mult mai mare masura decat de finalul de mandat al unui presedinte ramas cu foarte putin