Retrasib Sibiu (RTRA), companie controlată de fraţii Călin şi Octavian Buzoianu din Cluj, va produce cinci transformatoare în valoare totală de 7 mil. euro (fără TVA) pentru retehnologizarea unei staţii de transformare a Transelectrica (TEL).
Contractul reprezintă peste 70% din cifra de afaceri anuală a Retrasib, care anul trecut a fost de 41,3 mil. lei (9,7 mil. euro). Cu toate astea, investitorii de pe bursă nu au reacţionat puternic la această ştire, acţiunile debutând ieri cu o creştere de 6%, după care avansul s-a redus la 1,67%. Asta deoarece lichiditatea acţiunilor Retrasib este foarte redusă. Ieri s-au tranzacţionat acţiuni în valoare de circa 6.000 de lei, dar în general tranzacţiile depăşesc rar pragul de 1.000 de lei pe zi. Până ieri, acţiunile Retrasib nu mai fuseseră tranzacţionate pe bursă din 22 noiembrie.
Retrasib este parte a consorţiului care va realiza acest proiect, alături de Alstom şi Electromontaj. Valoarea totală a contractului este de 21,17 mil. euro (fără TVA). Pentru Retrasib, acest contract este foarte important, după ce în primele nouă luni ale acestui an afacerile companiei au scăzut cu 17%, la 22,6 mil. lei (5,1 mil. euro), iar compania a înregistrat pierderi de peste un milion de lei.
Asta după ce afacerile Retrasib au crescut într-un ritm impresionant în ultimii ani, de la 6,5 mil. lei în 2006 la 12,6 mil. lei în 2008 şi până la un maxim de 47,5 mil. lei în 2010. În 2011, afacerile s-au contractat la 41,3 mil. lei.
Retrasib este unul dintre puţinii producători de transformatoare de mare putere de pe piaţa locală, dar activitatea este dependentă în mare parte de comenzile primite de la Transelectrica, compania care operează sistemul naţional de transport al energiei electrice.
Printre clienţii Retrasib se mai numără companiile de distribuţie a energiei electrice şi Hidroelectrica. Unul dintre principalii c