Presedintele Traian Basescu sugereaza ca nu-l va numi pe Victor Ponta prim-ministru, iar consilierii sai, liderii ARD si sustinatorii lor se jura ca liderul PSD isi traieste ultimele zile la Palatul Victoria. Premierul Ponta, in schimb, afirma sigur pe sine ca va supravietui ca premier, Dan Voiculescu crede ca Traian Basescu blufeaza pentru a mai negocia cate ceva, iar liderii PSD vad in amenintarile presedintelui o simpla strategie de ridicat moralul trupelor ARD pe ultima suta. Ce se va intampla, asadar, dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012? Are Traian Basescu vreun as in maneca, optiuni, marja de manevra?
Dupa toate indiciile, USL are sanse bune sa obtina la votul politic peste 50%, ceea ce se va reflecta intr-un numar de mandate apropiat de 60% din viitorul Parlament. Cat peste, nu prea are importanta decat in perspectiva obtinerii majoritatii constitutionale. Asta-i alta discutie importanta, dar o punem deocamdata in paranteza. Cu acest scor, Guvernul Ponta are tot dreptul de a reclama conducerea tarii. Pentru a conduce, este logic sa decida singuri cum si cu cine. Aici apare o problema.
Articolele 85 si 105 din Constitutie acorda presedintelui dreptul exclusiv de a desemna premierul dupa niste consultari formale cu partidele. Sigur ca presedintele se poate preface mai departe ca ploua. Poate, desigur, forta nota propunand un liberal sau un pesedist incapabil sa stranga o majoritate. Acesta pica, numeste un al doilea pe care Parlamentul trebuie sa-l inghita daca nu doreste anticipate. Evident, nici un parlamentar abia scapat de ruleta "uninominalului" romanesc nu are chef sa o ia de la capat. Cam acesta e in rezumat un scenariu expus de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul sau.
Tare Basescu, vor zice unii, citind cu satisfactie Planul. Deci, se joaca! In ochii unora se aprinde un licar de speranta: asul din maneca