Primaria Municipiului Turda impreuna cu Muzeul de Istorie au organizat in data de 4 decembrie, incepand cu orele 13:00, Conferinta intitulata "O zi din istoria orasului Turda-1 decembrie 1918", prezentata de catre Cercetatorul Dr. Vlad Popovici de la Universitatea "Babes Bolyai" .
Prezentarea a avut loc in Sala de Conferinte a Muzeului de Istorie, la eveniment fiind prezenti elevi de la liceele din Turda impreuna cu profesorii acestora de istorie. Tema conferintei a vizat istoria orasului Turda din anul 1918, cand s-a produs Marea Unire. Cercetatorul Vlad Popovici a pregatit o prezentare detaliata in care a explicat istoria Zilei Nationale.
La fel ca in toate regiunile Transilvaniei, si in comitatul Turda-Aries ziua de 1 decembrie 1918 a produs bucurie, a generat sperante si a coalizat solidaritati nationale. Situat in centrul fostului Mare Principat si locuit de o importanta comunitate romaneasca, orasul Turda a fost racordat din plin la evenimentele care au precedat acest moment important.
Prin delegatii oficiali si printre sutele de participanti care s-au deplasat voluntar la Alba Iulia, romanii din Turda si din imprejurimi si-au exprimat puternic adeziunea pentru unirea cu Regatul Romaniei.
Ziua Nationala este stabilita in urma unui eveniment semnificativ, la romani Ziua Nationala a fost serbata la date diferite ca urmare a vremurilor tulburi , ale transformarilor politice majore din ultimi 150 de ani. Ziua nationala a Romaniei a fost serbata la 10 mai in perioada 1866-1947, apoi la 23 august in perioada 1948-1989. Alegerea zilei de 1 decembrie, desi neexplicit, a facut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. Alegerea acestei zile ca sarbatoare nationala a Romaniei a fost vazuta drept un afront adus minoritatii maghiare din Romania, pentru care ziua de 1 decembrie a insemnat o pierder