Sunt bone, menajere sau îngrijesc bătrâni. Acesta este profilul emigrantelor din ţările sărace ale fostului bloc comunist. Căderea Zidului Berlinului a reprezentat o oportunitate pentru multe familii sărace din fostul spaţiu comunist de a pleca în străinătate în speranţa unui trai mai bun. Imigraţia ilegală a creat o piaţă de muncă ieftină, însă a produs adevărate drame în familiile celor plecaţi.
„Mama Illegal”, documentarul jurnalistului austriac Ed Moschitz, a fost vizionat marţi, în Parlamentul European, într-un eveniment organizat de europarlamentarul român Renate Weber. Documentarul, care a câştigat marele premiu la Festivalul de film dedicat drepturilor omului “One World”, Bruxelles, are ca temă migraţia ilegală şi impactul acesteia asupra familiilor lăsate acasă.
Timp de şapte ani, 2004 – 2011, Ed Moschitz, jurnalist la televiziunea austriacă ORF, a urmărit povestea a trei femei, Aurica, Raia şi Nataşa, care au plecat clandestin din Republica Moldova în speranţa că vor reuşi să câştige mai mulţi bani în străinătate pe care să îi trimită familiilor lor. Şi-au lăsat acasă, în lacrimi, copiii şi soţii, şi au încercat să se descurce într-o ţară străină fără a cunoaşte limba şi fără a avea acte.
Ed Moschitz speră ca, “Mama Illegal”, documentarul care a participat la o serie de festivaluri de film, inclusiv la Astra Film, organizat în octombrie la Sibiu, să sensibilizeze şi să conştientizeze oficialii europeni asupra imigraţiei ilegale şi a consecinţelor pe care le are asupra multor familii.
“În urmă cu opt ani, căutam o bonă pentru cei doi copii ai mei. Un prieten mi-a recomandat-o pe Aurica, o tânără femeie din Republica Moldova care căuta de lucru şi avea experienţă cu copiii. Până la Aurica nu am realizat ce înseamnă să fii imigrant ilegal, deşi citisem despre asta”, a declarat regizorul pentru gândul.
Aurica Chihai a pornit