Dacă nu v-aţi pus ghetele în geam până acum, ar fi bine să vă grăbiţi. Moş Nicolae vine în această seară şi lasă în ghete cadouri pentru cei cuminţi şi nuieluşe pentru cei care au făcut năzdrăvănii. Ca de obicei, sarcina de a alege cadourile le-a revenit părinţilor, care au luat astăzi cu asalt tarabele vânzătorilor ambulanţi şi, evident, toate marile magazine. Cele mai căutate au fost dulciurile şi jucăriile.
Dacă unii copii vor de Moş Nicolae doar dulciuri, alţii însă au aşteptări ceva mai mari.
Moş Nicolae din tradiţia populară se suprapune cu Sfantul Nicolae, din tradiţia creştină. Cunoscut în Transilvania si sub numele de Sân-Nicoara, Sfântul Nicolae este cel mai popular sfint in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, astfel că s-a transformat în timp în mosul care aduce daruri copiilor cuminţi sau nuieluşe celor care nu au fost ascultători peste an.
Sincron cu Ioan Toşa, etnolog
01.14 s-a nascut intr o familie bogata, a crescut in credinta crestina, dar dupa moartea parintilor sai a dat toata averea saracilor. 01.20 plus 03.08 Mai este o traditie ca Sfantul Nicolae ii pedepseste pe cei care fac lucruri rele, dar pe cei buni ii cadoriseste iar pe cei rai ii pedepseste cu o nuielusa. 03.24
Tot in popor se spune ca iarna incepe de Sf. Nicolae. Potrivit traditiei, Mos Nicolae este batrin si are barba alba, iar in aceasta zi, cand Mosul isi va scutura barba, va ninge.