Sâmbăta trecută, de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, bătanii au avut parte de un adevărat regal de muzică populară şi de colinde de Crăciun. Cei peste 200 de spectatori prezenţi în sala mare a Căminului Cultural – atât localnici cât şi mulţi oaspeţi veniţi din împrejurimi ori din alte zări au putut urmări, timp de peste două ore şi ceva, cele mai frumoase cântece şi colinde de sezon.
Fiind un iubitor împătimit al folclorului şi obiceiurilor locale, primarul din Bata, Ion Micurescu – cunoscut în zonă ca… Badea Ion – a făcut eforturi ca totul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, invitându-i pe localnici şi la un… tradiţional – de-acum, pahar de vin fiert.
Muzică şi tradiţii populare
La spectacolul folcloric „Caravana Tradiţiilor de Iarnă“ au participat: Grupul de colindători „Leru-i Ler“; Ansamblul „Mărunţelul“ din Arad; Dubaşii din Juliţa; Orchestra „Rapsozii Zarandului“ condusă de Petrică Paşca împreună cu solistele Rodica Ardelean, Cornelia Căprariu Roman şi Malvina Nagy precum şi Ansamblul Dubaşii de la Ţela, ansamblu care este celebru prin ritmul lor original şi unic, cu „bătaie dublă“. N-au lipsit nici alte talente locale, în total pe scena din Bata urcând aproape o sută de artişti.
Grupul „Leru-i Ler“, condus de profesoara Mărioara Micle, din Ostrov a interpretat şi colinde din Bata şi Ţela, în general de pe Valea Mureşului, programul începând şi sfârşindu-se cu câte o piesă patriotică dedicată marii sărbători.
Scriitoarea Delia Micurescu i-a oferit profesoarei Mărioara Micle un exemplar din cartea ei, „Stropi de vrajă bănăţeană“ care conţine şi 36 de colinde bătane – din seria celor 365 care se cântau pe vremuri în Ajunul Crăciunului.
Programul a durat peste două ore şi la finalul lui chiar Badea Ion a urcat pe scenă interpretând două colinde: Colindul fetei şi-a feciorului şi o colindă hazlie, spre a