Jeff Hawkins este inventatorul PDA-ului Palm Pilot, unul dintre predecesorii smartphone-urilor, şi un celebru speaker pe tema neuroştiinţei, precum şi autorul unei teorii revoluţionare despre cum funcţionează creierul uman. Hawkins este şi cofondatorul Numenta, compania producătoare a unui soft care caută modele în date şi încearcă să anticipeze condiţiile viitoare. Esenţial pentru industria high-tech este că soft-ul lucrează cu informaţii primite în timp real de la senzori, nu cu Big Data, adică bazele de date uriaşe construite de alte companii, scrie The New York Times.
În fiecare zi, în lume se creează un milion de milioane de gigaocteţi de date electronice, iar 90% din datele existente pe calculatoare în prezent au fost create în doar ultimii doi ani, potrivit IBM.
Aceste date vin de pretutindeni, de exemplu din senzori care preiau informaţii despre climă, postări pe site-urile de social media, imagini şi videoclipuri, înregistrări de tranzacţii sau semnale GPS de la telefoanele mobile. Toate aceste date formează ceea ce specialiştii numesc Big Data.
"Are sens să priveşti la date vechi numai dacă crezi că lumea nu se schimbă. Nu-ţi aminteşti care muşchi anume tocmai ai folosit pentru a ridica o ceaşcă de cafea sau toate cuvintele pe care le-ai auzit azi-dimineaţă, dar poţi să-ţi aminteşti unele dintre ideile pe care le-ai auzit", spune Hawkins.
Dacă datele nu mai trebuie să fie stocate pe o perioadă lungă şi toate informaţiile necesare pot fi obţinute în timp real, atunci o mare parte a industriei high-tech va avea o mare problemă. Companii precum EMC şi HP au prosperat stocând ieftin cantităţi imense de date. Firmele de analiză a datelor precum Microsoft, IBM şi SAS prelucrează aceste stocuri pentru a căuta modele. Operaţiunile se bazează pe bazele de date relaţionale precum cele ale Oracle, dar şi pe bazele de date nestructurate precu