Scris de Cristian Horgoș - ONU a fixat pe 3 decembrie Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, anul acesta tema fiind «Împreună pentru o lume mai bună pentru toţi: inclusiv pentru persoanele cu handicap în dezvoltare”.
„Sunt ca şi noi. Au aceleaşi dorinţe şi idealuri, ne întâmpină cu aceleaşi zâmbete şi lacrimi. Marile valori oferite de şcoală unui copil cu cerinţe educative speciale sunt socializarea şi ridicarea gradului de autonomie”, aminteşte profesoara de religie Diana Nichita de la Şcoala „Dimitrie Cantemir” din Oradea.
În context, Şcoala „Cantemir” anunţă lansarea proiectului „Oameni/Copii ca noi”, sprijinit şi de directoarele prof. dr. Viorica Popa şi prof. Szekely Erszebet.
Proiectul coordonat de profesoara Nichita are ca temă „Relaţionarea eficientă cadre didactice – copiii cu dizabilităţi ai şcolii, în scopul recuperării eficiente a elevilor cu CES şi a stării de bine a tuturor copiilor”.Şi profi sensibilizaţi
În cadrul activităţilor cu clasele a VII-a şi a VIII-a, profesoara Nichita şi colegele Andrei Mihaela şi Nicolae Silaghi, precum şi asistent univ. dr. Mioara Salloum au explicat conceptul de dizabilitate dar şi termenii de handicap şi deficienţă. Discuţiile s-au focusat pe schimbarea mentalităţii elevilor faţă de colegii lor cu anumite dizabilităţi.
„Am dorit să sensibilizăm elevii pentru a deveni mai îngăduitori, mai deschişi în eventualitatea că vor întâlni deficienţe, şi să îndemnăm şi dascălii spre integrarea elevilor cu deficienţe. Alte obiective au fost dezvoltarea abilităţii la copii de a vedea «persoana» şi nu aspectele fizice cauzate de deficienţă, buna relaţionare socială în colectivul claselor şi informarea corectă – utilă în viaţă”, încheie Diana Nichita.
Factbox: Statistici ONU
15% din oameni suferă de o formă de handicap
25% din oameni sunt afectaţi direct de o formă de handicap