Una dintre cele mai mari nemulţumiri ale fermierilor din Timiş în relaţia cu băncile este faptul că acestea impun condiţii mult prea dure pentru accesarea unui credit financiar, de aceea mulţi evită să se împrumute pentru a-şi dezvolta activităţile.
„Băncile impun condiţii mult prea grele atunci când fermierul vrea să acceseze un credit financiar. Dacă nu garantezi creditul pe care îl iei de la bancă direct cu pământul, apartamentul sau casa, nu ai şansă. Băncile ar trebui să se mulţumească numai cu utilajele pe care le cumperi cu banii lor, dar nu fac aşa. Îmi doresc să găsesc o instituţie bancară care să îmi accepte numai tractorul sau combina drept garanţie, dar nu găsesc în România”, s-a plâns Andronache Ovidiu, fermier din Timiş.
Situaţia evine dramatică atunci când culturile sunt calamitate, aşa cum s-a întâmplat în vara lui 2012, iar agricultorii nu pot să-şi recupereze cheltuielile şi să obţină venituri în plus, pentru a-şi plăti rata la bancă. „Se ştie că agricultura e o loterie. Dacă timpul nu este prielnic şi sunt calamitate culturile, aşa cum s-a întâmplat în 2012, atunci ce face fermierul? Pierde casa şi pământul cu care a gajat, fiindcă nu poate să îşi plătească rata la bancă, iar asta este foarte grav. Ar trebui ca omul să fie păsuit. Banca să înţeleagă că fermierul va plăti rata, dar să îl lase până la anul când va obţine o producţie mai bună şi va avea venituri mai mari, nu să îi ia casa pe motiv că nu vrea să plătescă. Dacă băncile ar avea încredere în fermier şi nu ar mai impune asemenea condiţii grele, agricultura ar fi mult mai departe în România. Nu ne ajută nimeni în finanţare. Atât vrem, o finanţare corectă reciproc avantajoasă atât pentru bănci, cât şi pentru fermieri. Nu numai băncile să caute să fie în avantaj şi să câştige, ci şi bietul agricultor”, este cerinţa fermierului Andronache.
Prof. Ioan Doru Petanec, director