În ultimul timp se perindă prin România tot felul de specialiști și experți aduși pe bani grei din diferite țări ale Uniunii Europene cu scopul de a ne da lecții în ceea ce privește absorbția fondurilor europene.
Se clamează din ce în ce mai des exemplul de succes al Poloniei și s-au organizat misiuni de informare pentru a se vedea ce se petrece acolo și de ce noi nu putem face același lucru. Dar nu ne-am pus deloc problema în a aplica propriul nostru exemplu de succes și anume Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru celelalte programe cu finanțare europeană.
Discuțiile purtate cu noul Director General al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) domnul George TURTOI, m-au convins să scriu și despre lucrurile bune care se fac în România privitor la absorbția fondurilor europene, chiar dacă vorbim doar de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
APDRP a efectuat până în prezent plăți în valoare de 4,16 miliarde de euro din fondurile alocate PNDR. La această valoare se adaugă suma de 561 de milioane de euro acordată deja României de către Comisia Europeană sub formă de prefinanțare. Astfel, procentul de absorbție a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR este de aproximativ 50%. 139.000 de proiecte au fost depuse până în prezent valoarea fiind de peste 17 miliarde de euro, depășind cu mult alocarea financiară a programului, fapt ce dovedește interesul din ce în ce mai crescut pentru investițiile în mediul rural, cele 64.505 proiecte contractate deja însumează peste 5 miliarde de euro din cele 7,34 miliarde alocați măsurilor de investiții ale APDRP.
Cele mai accesate măsuri din cadrul programului au fost 322, unde autoritățile locale au investit în drumuri, apă și canalizare, Măsura 112 destinată tinerilor fermieri care au depus peste 22.000 de proiecte din care au fost contractate peste 9.