În speranţa că va putea să deturneze electoratul mai puţin informat Traian Băsescu a lansat în ultima săptămână a campaniei parlamentare mai multe diversiuni grosolane. Mai întâi, a epuizat stocul de acuze mincinoase prin care, împreună cu gaşca sa, a tot încercat să arunce în cârca USL dezastrul economic şi social al ţării. Nevoit să recunoască apoi că PDL, cu toate că s-a camuflat în încropeala politică numită ARD, nu are nicio şansă, a repetat disperat că nu îl va desemna pe Victor Ponta ca premier, chiar dacă USL va câştiga cu un scor concludent alegerile din 9 decembrie.
Sfidând orice regulă în măsură să asigure desfăşurarea unor alegeri corecte şi democratice, Traian Băsescu nu s-a sfiit să dezvăluie cum are de gând să procedeze. A pedalat pe ideea că va chema la consultări, pe rând, formaţiunile politice. Ceea ce înseamnă că este hotărât să cheme în ordinea de el stabilită şi separat PSD, PNL şi PC. Aceste formaţiuni nu candidează însă separat, ci se află pe buletinele de vot sub sigla unică a USL.
Mai mult, alianţa electorală a celor trei formaţiuni politice este înscrisă ca atare la Tribunal, spre deosebire de ARD. Parşivenia este uriaşă, permiţându-i lui Traian Băsescu să susţină că nici unul dintre cele trei partide nu a înregistrat separat voturi. Spre deosebire de PDL, căruia ar fi capabil să-i dea mandatul. Este, desigur, un scenariu pe cât de fantezist, pe atât de riscant, în măsură să arunce ţara în haos, să declanşeze o gravă criză politică şi o nouă suspendare a lui Traian Băsescu. Şi nu poate fi exclus nici faptul că, văzându-şi din nou voturile călcate în picioare, electoratul ar avea motive serioase să iasă în stradă. Cu consecinţe dramatice.
La fel, apoi, Traian Băsescu a mai anunţat că, şi dacă ar fi votat de Parlament, nici un ministru care are dosar penal nu va fi confirmat de el, prin decret prezidenţial. Este, ş