Opoziţia rusă, aflată la originea unui val de manifestaţii fără precendent împotriva lui Vladimir Putin, reprezintă un anasamblu de mişcări politice, sociale şi asociative disparate, ansamblu care îşi pierde suflul în faţa asprimii regimului.
LIBERALII
Partidul republican / Partidul Libertăţii şi Poporului (Parnas), reprezintă o coaliţie liberală coordonată de fostul premier Mihail Kasianov (demis de Putin în 2004), Boris Nemţov, fost vicepremier în mandatul lui Boris Elţîn, precum şi de fostul deputat Vladimir Rijkov (înlăturat alături de alţi parlamentari din cauza modificării pragului electoral în 2007).
Partidul Iabloko, de sorginte mai socială, este prezidat de Serghei Mitrohin. Fondatorul său, economistul Grigori Iavlinski a fost înlăturat la începutul alegerilor prezidenţiale din 2012 pe nişte considerente birocratice.
O altă mişcare de opoziţie, Solidarnost, fondată în 2007, reuneşte personalităţi precum fostul campion la şah Garry Kasparov, fostul disident sovietic Vladimir Bukovski şi militantul pentru drepturile omului, Lev Ponomarev.
EXTREMA STÂNGĂ
Frontul de stânga, alcătuit îndeosebi din tineri, este condus de Serghei Udalţov în vârstă de 35 de ani. Strălucit şi eficient orator, format în şcoala partidului comunist în spirit stalinist, este prezent la toate manifestaţiile, alături de liberali sau naţionalişti.
În octombrie, Udalţov a fost acuzat pentru "pregătirea organizării de revolte sociale de amploare", delict pentru care riscă până la zece ani de închisoare, acţiune pe care el o consideră fabricată. Partidul său se declară ca aparţinând "internaţionalei socialiste".
Cealaltă Rusie, partid neînregistrat al scriitorului Eduard Limonov şi succesor al Partidului Naţional Bolşevic scos în afara legii, combină comunismul cu ultranaţionalismul. Tinerii activişti, cu o poziţie profund împotriva lui Puti