Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii", va ieşi mai repede din închisoare, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au hotărât, miercuri, să elimine şapte zile din condamnarea totală.
Cele şapte zile corespund perioadei în care fostul premier a fost spitalizat, la Spitalul Floreasca, după tentativa de suicid.
Pentru reducerea pedepsei fostului premier au votat doi judecători, iar unul împotrivă, conform unor surse judiciare. Decizia instanţei este definitivă şi irevocabilă.
Avocaţii lui Adrian Năstase, Lucian Bolcaş şi Ion Cazacu consideră că decizia Curţii de Apel este una corectă şi reprezintă o victorie a sistemului judiciar românesc.
Totodată, avocaţii şi susţinătorii fostului premier militează pentru eliberarea condiţionată a lui Năstase, identificat cu numărul de deţinut 0049. În acest sens, avocaţii invocă art. 60 alin. 2 C, care prevede că un deţinut care are de executat o pedeapsă mai mică de 10 ani şi care a împlinit vârsta de 60 de ani poate fi eliberat după executarea unei treimi din pedeapsă. În cazul lui Adrian Năstase, acesta trebuie să fie eliberat după executarea a 8 luni din întreaga pedeapsă de doi ani, potrivit publicaţiei online Inliniedreapta.ro
Ce uită să spună avocaţii lui Năstase
Deşi avocaţii fostului premier amintesc de eliberarea condiţionată, trebuie luat în considerare faptul că acesta trebuie să îndeplinească mai multe condiţii pentru a fi eligibil eliberării.
Astfel, potrivit procedurii, descrisă de art. 75-77 din Legea 275/2006, eliberarea condiţionată presupune două etape:
1. Situaţia deţinutului e analizată de comisia de eliberare condiţionată din penitenciar. Din această comisie face parte şi un judecător delegat, care face propunere de eliberare sau de amânare a discutării situaţiei.
2. a. Propunerea, dacă este de