Procurorii Curţii de Apel Bucureşti au decis reducerea pedepsei fostului Premier, Adrian Năstase, cu şapte zile. Această perioadă reprezintă timpul pe care fostul prim-ministru al României l-a petrecut în spital, ca urmare a rănii pe care şi-a provocat-o în momentul arestării.
Completul judecătorilor care a decis reducerea perioadei de detenţie este format din trei magistraţi, dintre care doi au aprobat deducerea periooadei petrecute în spital.
Cel mai probabli, Adrian Năstase va fi eliberat din închisoare în luna februarie sau martie a anului viitor.
Decizia procurorilor este definitivă şi nu poate fi atacată în instanţă.
Totodată, pedeapsa lui Adrian Năstase poate fi redusă ca urmare a comportamentului exemplar pe care a avut-o pe durata arestului.
Acesta a declarat, în urmă cu o săptămână, că ţine foarte mult ca cele şapte zile pe care le-a petrecut în Spitalul Floreasca să fie scăzute din pedeapsa sa, doar din principiu, menţionând de asemenea, că această perioadă nu reprezintă nici măcar 1% din perioada pe care o are de petrecut în arest.
În 2 octombrie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea fostului premier Adrian Năstase, el contestând decizia la Curtea de Apel Bucureşti.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au admis contestaţia, decizia fiind definitivă. Astfel, Adrian Năstase va avea de executat cu şapte zile mai puţin din pedeapsa de doi ani de închisoare dispusă în dosarul "Trofeul calităţii", fiind scăzută perioada din 20 până în 26 iunie, când a stat internat în Spitalul Floreasca după tentativa de sinucidere.
Procurorii susţineau că perioada de spitalizare nu poate fi calculată ca executată dacă persoana condamnată îşi provoacă afecţiunile pentru care necesită internare.
Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, spunea că la momentul la care clientul său a încercat să se sinucidă avea în posesie o