Peste opt sute de mii de români poartă numele sfântului prăznuit pe 6 decembrie - prilej pentru tot atâtea petreceri pe cinste, la care se închină un pahar, şi încă unul... Urmează sfaturile noastre, ca să poţi fredona victorios “Mult mai beu şi nu mă-mbăt”! Peste opt sute de mii de români poartă numele sfântului prăznuit pe 6 decembrie - prilej pentru tot atâtea petreceri pe cinste, la care se închină un pahar, şi încă unul... Urmează sfaturile noastre, ca să poţi fredona victorios “Mult mai beu şi nu mă-mbăt”!
Nu ţinem la băutură toţi la fel. Cât de iute “ne ia valul” pe fiecare depinde şi de o serie de caracteristici individuale, dar şi de ştiinţa (unii o numesc chiar arta) de a consuma alcool. Iată câteva trucuri care te ajută să devii şi tu un veritabil “artist” în domeniu.
Dacă stomacul este gol, alcoolul trece rapid în sânge şi nivelul alcoolemiei creşte cu maximă viteză; rezultatul? Rişti să te îmbeţi cât ai bate din palme. În schimb, dacă ai mâncat, stomacul “e ocupat” să digere alimentele, aşa că alcoolul “stă la rând”; şi, cu cât ajunge mai târziu în intestine, cu atât mai puţin este absorbit în sânge.
Concentraţia de alcool din sânge creşte în ritm mai lent dacă este consumat în doze mici şi într-un interval mai mare de timp. În plus, dacă faci pauze, îi laşi timp să se elimine din organism.
Diluează alcoolul cu apă (plată!) sau cuburi de gheaţă, ca să reduci viteza de absorbţie în sânge. În plus, încearcă să bei cât mai multă apă între două păhărele cu vin sau cu tărie, ca să păstrezi echilibrul hidric al organismului. Este bine să ştii că alcoolul provoacă deshidratare (stimulează eliminarea în exces a apei din ţesuturi). Aşa se explică simptomele pe care le ai după ce ai băut ceva mai mult: eşti obosit(ă), te doare capul, nu mai vezi clar; toate acestea sunt semne că s-a pierdut o cantitate prea mare de apă din corp.
Aceste tre