„Universitatea Oamenilor“ este prima instituţie de învăţământ online acreditată destinată studenţilor săraci de pe glob, care altfel nu ar avea acces la un nivel superior de educaţie. Proiectul filantropic a adunat, din 2009, studenţi din 129 de ţări.
Intitulată ”prima universitate online, nonprofit, cu predare gratuită“, sub egida Naţiunilor Unite, ”Universitatea Oamenilor” (University of the People) are în prezent 1.300 de studenţi din 129 de state, cei mai mulţi din Nigeria, Indonezia, Haiti şi SUA.
De altfel, din Consiliul Director al instituţiei fac parte profesori renumiţi care au fost sau sunt în funcţii de conducere la universităţi importante ale lumii (Oxford, Academia din Paris, Universitatea George Washington, Universitatea din New York etc).
Singurele costuri sunt o taxă de înscriere, de maximum 40 de euro şi, începând de luna viitoare, o taxă de 80 de euro pentru fiecare examen final, relatează jurnaliştii de la National Public Radio (NPR).
Naylea Omayra Vilanueva Sanchez (22 de ani) locuieşte la marginea pădurii amazoniene din Tarapoto (Peru), unde, spune ea, ”o educaţie universitară este inaccesibilă“.
Villanueva Sanchez este într-un scaun cu rotile, rezultatul unui accident de motocicletă ce a lăsat-o paralizată de la talie în jos.
Condiţii: 18 ani, diploma de liceu şi engleza
Ea povesteşte că a aflat de Universitatea Oamenilor când naviga pe internet, după recuperarea sa: Când a aplicat pentru admitere, trebuia să certifice faptul că are cel puţin 18 ani, că a terminat liceul şi ştie engleză.
A plătit o singură taxă de 28 de euro, dar cursurile de afaceri pe care le urmează sunt gratuite şi nu plăteşte niciun cost pentru cărţi sau tutorate.
„Vezi că este gratuit şi imediat devii suspicios“, a declarat Villanueva pentru NPR, însă după ce a citit regulamentul lor a înţeles că facultatea este pentru