Plăţile efectuate pentru proiecte de investiţii publice s-au cifrat după primele nouă luni ale anului la 7,4 miliarde lei, reprezentând puţin peste jumătate din programul anual. O analiză defalcată pe ministere arată disfuncţionalităţi şi lipsa unei prioritizări corecte a proiectelor în derulare.
Concluzia rezultă dintr-un raport privind analiza portofoliului existent de proiecte de investiţii publice ale ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2012, document elaborat de Ministerul Finanţelor şi prezentat Guvernului.
Ordonatorii nu-şi cunosc priorităţile
Potrivit programului de investiţii publice, fondurile prevăzute să fie alocate în acest an se ridicau la 14,4 miliarde lei pe total surse de finanţare, dintre care 12,7 miliarde lei de la bugetul de stat.
Raportul relevă însă că, în primele nouă luni ale anului, pentru aceste proiecte de investiţii publice au fost efectuate plăţi în sumă de numai 7,4 miliarde lei pe total surse, reprezentând 51,2% din programul anual, din care 6,9 miliarde lei de la bugetul de stat, reprezentând 54,5% din bugetul anual.
Potrivit Guvernului, analiza defalcată, pe ministere, a relevat că modul de alocare a fondurilor pe fiecare obiectiv de investiţii a prezentat disfuncţionalităţi la multe instituţii, ceea ce denotă că nu s-a realizat o prioritizare corectă a proiectelor aflate în derulare.