Ministerul Economiei este în discuţii cu mai multe companii asiatice, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi va discuta cu ruşii de la TISE, pentru vânzarea Oltchim. Anunţurile au fost făcute miercuri de minister, care consideră că va putea avansa rapid pe ambele paliere.
Ministerul Economiei susţine că situaţia de la Cernavodă s-a schimbat faţă de momentul 2010, când principalii parteneri pentru proiectul construcţiei celor două reactoare noi s-au retras, nemulţumiţi de garanţiile oferite de statul român. Ministerul spune că de atunci, România ar fi adoptat toate directivele europene în domeniu, ceea ce le-ar oferi garanţii viitorilor investitori că banii lor sunt în siguranţă.
Un investitor nu vine pe încredere, ci pe baza unui "business plan". Dacă legislaţia este unică, europeană, condiţiile de aici sunt absolut identice cu cele din alte ţări, explică secretarul de stat Rodin Traicu. Acesta spune că acum probabilitatea ca o serie de companii chineze să preia proiectul în care au mai rămas deocamdată doar statul român, Enel şi ArcelorMittal, este foarte mare.
În altă ordine de idei, Ministerul Economiei se arată optimist şi în privinţa privatizării Oltchim şi aceasta pentru că în zilele care vin, statul român va negocia cu primul posibil investitor strategic. Este vorba de compania rusă TISE, al cărei preşedinte vine la Bucureşti pentru o discuţie privind "o colaborare strategică".
Compania TISE, din grupul Gazprom s-a arătat interesată la începutul anului de preluarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, dar nu a participat la licitaţia organizată de Ministerul Economiei în luna septembrie, care a eşuat.
Ministerul Economiei este în discuţii cu mai multe companii asiatice, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi va discuta cu ruşii de la TISE, pentru vânzarea Oltchim. Anunţurile au fo