În fiecare an, pe 6 decembrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae. Acest sfânt s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică, în a doua jumătate a secolului al III-lea.
A participat în calitate de episcop la primul sinod ecumenic ţinut la Niceea în anul 325. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. La acest sinod este recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Atât de puternic a argumentat Nicolae şi atât de încăpăţânat a fost Arie încât, îngrijorat de ruptura care se putea face în Biserică, viitorul sfânt i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în 5 decembrie, celor neascultători să li se dea o nuia în semn de avertisment.
A dăruit mult săracilor, a liniştit pe întristaţi, a vindecat cu putere de la Dumnezeu pe bolnavi, arătând lumii slava Tatălui Ceresc. A murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale se păstrează la Bari, în sudul Italiei.
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, cunoscut de copii drept Moş Nicolae, este una dintre cele mai aşteptate de către copii, care-şi lustruiesc ghetuţele sau pantofii pentru a găsi dimineaţa cadouri în ele. La fel de cunoscut ca şi Moş Crăciun, bătrânul Moş Nicolae caută an de an ghetuţele şi pantofii frumos lustruiţi de cu seară pentru a-şi pune cadourile.
Biserica a rânduit ca de Sfântul Nicolae să fie dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la ulei şi la vin. Sărbătoarea Sf. Nicolae este foarte respectată atât de ortodocşi, cât şi de catolici, dovadă a respectului deosebit faţă de ierarhul creştin.
Odată cu Sfântul Nicolae se deschide şirul sărbătorilor de iarnă, ce se va termina la sfârşitul lunii ianuarie cu sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan. Sfântul Ierarh Nicolae este patr