România susţine delimitarea clară a atribuţiilor de politică monetară ale Băncii Centrale Europene (BCE) de cele care ţin de politica de supraveghere bancară, odată cu conturarea uniunii bancare, precum şi egalitatea dintre ţările din zona euro şi cele din afara acesteia.
Secretarul de stat Claudiu Doltu a prezentat ieri la Bruxelles poziţia României referitoare la mecanismul unic de supraveghere bancară, referindu-se la trei aspecte care rămân în discuţie.
Primul se referă la egalitatea dintre ţările din zona euro şi cele din afara acesteia. "În situaţia în care va apărea un dezacord al unui stat membru din afara zonei euro faţă de o decizie a Consiliului Guvernatorilor (în cazul mecanismului decizional al Consiliului de Supraveghere al BCE), România consideră că acest lucru nu ar trebui să conducă, în mod automat, la terminarea cooperării în cadrul mecanismului de supraveghere unică", potrivit lui Doltu.
Un al doilea aspect este delimitarea clară a atribuţiilor de politică monetară ale BCE de atribuţiile care ţin de politica de supraveghere bancară.
"Independenţa băncii centrale şi, implicit, a politicii monetare pot fi considerate subiecte în afara deciziei politice a guvernelor şi, pe de altă parte, politica de supraveghere bancară nu poate fi separată de responsabilitatea şi răspunderea democratică a guvernelor. De aceea, România consideră firesc ca pentru decizia finală să se găsească o soluţie care să fixeze fără echivoc această delimitare."
Un alt aspect adus în discutie de Doltu ţine de rezolvarea unor constrângeri de natură juridică.
România susţine demersurile privind crearea unei uniuni bancare la nivelul UE şi procesul de consolidare a guvernanţei din zona euro.
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană nu au reuşit să se pună de a