În ultimii patru ani, în Marea Neagră, au avut loc 55 de cutremure, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Cel mai mare s-a produs în dimineaţa zilei de 5 august 2009, la ora 9.49 şi a avut o magnitudine de 5,5. Seismul s-a produs la 24 kilometri de Şabla, la un kilometru adâncime.
Un alt cutremur, cu o magnitudine de 4,2, s-a produs pe 11 octombrie 2011. Seismul care a avut loc în seara zilei de luni a avut o magnitudine de 4,8. În general, cutremurele din Marea Neagră sunt de adâncime mică, adică unu- doi kilometri, mai rar 13-14 kilometri. Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a precizat că zona Şabla este o zonă activă. „Sunt falii care sunt orientate dinspre uscat spre Marea Neagră, de aceea în zonă se produc mai des cutremure.
Cel mai mare a avut lor pe 31 martie 1901 şi a avut o magnitudine de 7,2 grade. Un altul cu o magnitudine de 5,3 s-a produs în anul 1991. Magnitudinea maximă a cutremurelor produse la Şabla este de 7,3 grade", ne-a povestit Constantin Ionescu. Cât priveşte seismele din Marea Neagră, unul din ele având loc în seara zilei de luni, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a ţinut să-i liniştească pe cei care locuiesc pe litoral. „De-a lungul anilor în Marea Neagră au avut loc 20 de tsunami. De obicei, majoritatea se produc la graniţa Rusiei cu Crimeea. De aceea, românii care locuiesc pe litoral trebuie să stea fără grijă: în partea română a Mării Negre nu se pot produce valuri tsunami", a mai spus Constantin Ionescu. Potrivit acestuia, zonele seismice care ne afectează pe noi sunt Vrancea, Banat, Maramureş, Bucovina, nordul şi sudul Dobrogei, cu partea de la Sabla, la sud de Mangalia, pe teritoriul bulgar, Câmpia Română. În ultimii patru ani, în Marea Neagră, au avut loc 55 de cutremure, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Ce