În așteptarea lui Moș Nicolae, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, creatorul Tipicului după care se săvârșesc slujbele în toate bisericile de azi. În așteptarea lui Moș Nicolae, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, creatorul Tipicului după care se săvârșesc slujbele în toate bisericile de azi.
Data de 5 decembrie are o însemnătate aparte. În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, protectorul copiilor, Biserica îl pomenește pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, întemeietorul Mănăstirii Marea Lavra din Pustiul Iudeei, lăcaș de cult cu o influență crucială asupra ritualurilor Bisericii Ortodoxe.
Sfântul Sava cel Sfințit a venit pe lume în ținutul Capadociei, într-un sătuc numit Mutalasc. Mica așezare avea să devină, peste ani, una dintre cele mai importante regiuni, grație renumelui căpătat de pe urma sfântului. La vârsta de 5 ani, micuțul Sava a rămas orfan, moștenitorul întregii averi a părinților lui. A fost luat în grijă de unchiul din partea mamei, însă nu s-a înțeles cu soția acestuia și a plecat la alt unchi, din partea tatălui. Astfel, s-a iscat un conflict între cei doi unchi, fiecare dornic de a pune mâna pe avere, dar de a nu avea de-a face cu copilul. Prin urmare, la numai 8 ani, băiatul a ales să se retragă la Mănăstirea lui Flavian. A urmat calea credinței, învățând din Sfintele Scripturi. La 18 ani, a plecat către Palestina, pentru a li se alătura Cuvioșilor Eftimie și Teoctist. În anul 478, a întemeiat Mănăstirea Marea Lavra, în apropierea Bethleemului. Dat fiind că, treptat, obștea a sporit, s-a impus și rânduiala sfintelor slujbe. Sfântul Sava a întocmit un Tipic, punând laolaltă tradițiile călugărilor din Palestina, Egipt, Anatolia și din Biserica Ierusalimului. Tipicul Sfântului Sava cel Sfințit, cunoscut ca "Slujbele Marii Lavre din Ierusalim, scrise de către de-Dumnezeu-pur