Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă consumatorilor români să cumpere carne şi produse din carne de porc numai de la persoane autorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii supravegheate sanitar veterinar, pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare, a anunţat, marţi, ANSVSA.
De asemenea, consumatorii trebuie să cumpere carnea proaspătă numai din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii veterinari garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
ANSVSA precizează că sacrificarea porcului în gospodăriile proprii şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.
“Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse”, se arată în comunicatul ANSVSA.
De asemenea, Autoritatea Veterinară recomandă consumatorilor să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, furnizând sfaturi utile în ceea ce priveşte probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a garanta sănătatea consumatorilor. Nu în ultimul rând, este recomandată asomarea porcului înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru obţinerea unei cărni cu un gust mai bun.
ANSVSA precizează că în situaţia în care medicul veterinar constată că porcul scos la vânzare este bolnav, crescătorul poate fi despăgubit de stat