Cotaţiile monedei naţionale au continuat să urce uşor în prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în creştere cu 1,38 bani, la 4,5454 lei/euro, reprezentând maximul ultimelor şase săptămâni, scrie Mediafax.
Săptămâna această, leul s-a depreciat cu 0,8% faţă de euro, referinţa oficială anunţată de banca centrală vinerii fiind de 4,5059 lei/euro. Dealerii valutari susţin că deprecierea monedei naţionale s-a produs atât pe fondul presiunile privind alegerile parlamentare din 9 decembrie, cât şi pe fondul unor cereri naturale generate de importurile din perioada sărbătorilor.
"În perioada alegerilor există o presiune pe curs. Presiunea de depreciere vine şi din importurile pentru iarnă. Se importă portocale, se importă jucării în perioada aceasta. Este o cerere naturală. Fundamental leul stă destul de prost. Banca Naţională nu a intervenit în ultima perioadă şi s-a văzut, însă nu este nimic senzaţional dacă ne uităm ce se întâmplă cu alte monede din regiune", a declarat pentru gândul un dealer valutar care nu a dorit să fie citat cu numele şi funcţia deţinută. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declaraţii presei pentru că sunt direct implicaţi în piaţa valutară şi ar putea obţine beneficii de pe urma lor.
Evoluţia monedei naţionale, după alegeri, depinde de capacitatea noilor parlamentari de a ajunge cât mai repede la un consens în ceea ce priveşte formarea unui nou guvern şi votarea bugetului pentru anul viitor, este de părere dealerul citat.
"Cred că intervenţiile BNR din ultima perioadă au fost corelate cu schimburile de valută ale Ministerului Finanţelor care a avut de făcut plăţi în lei. În perioada următoare, până la alegeri, depinde de deciziile BNR de a vinde sau nu valută. După alegeri, dacă se ajun