Conducerea Primăriei Bilieşti a profitat de lacunele legislative în domeniu şi de neimplicarea instituţiilor de control ale statului pentru a organiza concursul pentru ocuparea postului de şef Serviciu Public Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SPVSU) din cadrul Primăriei, despre care Monitorul de Vrancea a relatat în ediţia de marţi. Deşi condiţiile de participare la concurs au fost ”desenate” cu dedicaţie pentru un anumit candidat, despre care sursele noastre spun că ar fi Remus Chiticaru, cumnatul primarului PDL Vasile Chirilă, şi pentru a elimina din cursă eventualii competitori, nicio instituţie a statului nu s-a sesizat până la această oră în acest caz, pe motiv că nu au competenţă şi cadru legal. Condiţiile concursului organizat de Primărie, discriminatorii şi la limita legii, cum ar fi acelea ca viitorul şef la SPVSU să fie ”bărbat în vârstă de până la 47 de ani”, cu ”studii medii de electrotehnică”, nu pot fi controlate de nimeni, întrucât, spun reprezentanţii instituţiilor de control, postul este în subordinea Consiliului Local.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă, ITM are competenţe de control doar privind relaţiile contractuale angajat-angajator şi nu în ceea ce priveşte organizarea concursurilor. Cei de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă spun că nu au cadru legal pentru astfel de verificări, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă doar instruieşte şi colaborează cu voluntarii pentru situaţii de urgenţă.
Singurii care ar putea depune o contestaţie sunt cei direct interesaţi, cum ar fi ceilalţi doi candidaţi declaraţi respinşi, care ar putea ulterior să dea Primăria în judecată.
Hotărârea de Guvern Nr. 1579/8 decembrie 2005 pentru aprobarea Statutului personalului voluntar din serviciile de urgenţă voluntare prevede faptul că funcţia de consilier local este incompatibilă cu un as