Romania se afla pe locul al doilea in Uniunea Europeana din punctul de vedere al numarului de persoane ce risca sa treaca sub pragul saraciei sau sa fie excluse social, potrivit institutului european de statistica, Eurostat.
Anul trecut, 119,6 milioane de persoane, respectiv 24,6 la suta din populatia UE, se aflau in risc de saracie sau excluziune sociala, comparativ cu 23,4% in 2010 si 23,5% in 2008, arata Eurostat.
In Romania, procentul se ridica la 40%, la fel ca in Letonia, cele doua fiind depasite, insa, de Bulgaria, unde numarul persoanelor in pragul saraciei se ridica la 49% din total.
Lituania este pe locul 4, cu 33%, fiind urmata de Grecia si Ungaria, fiecare cu 31 la suta.
Cele mai mici procentaje se inregistreaza in Cehia (15%), Olanda si Suedia (16%), Luxemburg si Austria (17%).
La calcul s-au luat in considerare trei categorii: persoanele aflate in risc de saracie, cele cu deficiente materiale severe si cele care traiesc in gospodarii cu o mica intensitate a muncii (someri sau joburi part-time).
Astfel, 17% din populatia UE se afla in risc de saracie, ceea ce inseamna ca venitul lor, dupa efectuarea platilor lunare, este mai mic decat suma necesara pentru a fi peste pragul saraciei. In Bulgaria, Romania si Spania sunt cele mai multe persoane in aceasta situatie (22%), urmate de Grecia (21%), Cehia (10%), Olanda (11%), Austria, Danemarca si Slovacia (13%) au cele mai mici rate.
La nivelul uniunii, 9% dintre persoane au deficiente materiale severe, ceea ce inseamna ca nu sunt capabile sa isi plateasca facturile, sa-si mentina locuinta incalzita sau sa plece intr-un concediu de o saptamana. In Luxemburg si Suedia, rata este de numai 1%, in timp ce in Bulgaria ajunge la 44%, iar in Letonia la 31%. In Romania, nivelul este de 29,4 procente.
De asemenea, 10% dintre