Armata siriană a încărcat deja bombe cu gaz sarin şi aşteaptă ordinul preşedintelui Bashar al-Assad pentru a le lansa. Informaţia a fost confirmată de oficiali americani pentru televiziunea NBC. În urmă cu două zile, liderul de la Casa Albă avertizase regimul sirian că dacă va face apel la arme chimice, va suferi consecinţe, lăsând astfel calea deschisă pentru eventuale riposte militare.
Bombele chimice sunt gata: compuşii (precursorii) au fost deja amestecaţi. Totuşi, nu au fost încă încărcaţi în avioane, susţin oficialii americani, care vorbesc sub protecţia anonimatului. Marţi, oficialii administraţiei Obama explicau că nu există încă semne că procesul ar fi început, relatează NBC.
La rândul său, postul de televiziune american Fox News, cu orientare conservatoare, citează alte surse, care explică faptul că aceste arme, odată ce sunt gata, trebuie folosite în decurs de 60 de zile, iar în caz contrar, trebuie distruse. Există cel puţin trei facilităţi unde pot fi produse armele chimice în Siria: lângă Damasc, la Hama şi la Safira, în apropiere de inima economică a ţării, Alep. Siria deţine al treilea cel mai mare stoc de arme chimice, după Statele Unite şi Rusia.
Gazul sarin, o substanţă letală interzisă de ONU, a fost utilizat în 1988 de Saddam Hussein, pentru a ucide kurzii din Irak. Atunci, au murit cinci mii de oameni. Siria este una dintre cele opt ţări care nu au semnat Convenţia internaţională privind armele chimice. Alte state care au refuzat să semneze sunt Egipt, Israel, Coreea de Nord, Angola şi Somalia.
Săptămâna trecută, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Siriei să se alăture tratatului. Într-un comunicat publicat miercuri, Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice, din cadrul ONU, a explicat că folosirea armelor chimice este inacceptabilă.
Turcia, pe de altă parte, după ce a obţinut sprijinul NATO