NASA a anunţat că intenţionează să trimită un alt rover pe Marte, după Curiosity în 2020, iar în deceniul 2030 speră să trimită astronauţi pe orbita Planetei Roşii.
La începutul acestui an, agenţia spaţială americană (NASA) dorea să renunţe la participarea la proiectele Agenţia Spaţială Europeană (ESA) din cauza unor reduceri bugetare. Astfel că oficialităţile europene au iniţiat discuţii cu oficialii ruşi, solicitându-le acestora să preia sarcinile NASA. Printre misiunile viitore ale agenţiei spaţiale europene se numără elaborarea unei hărţi cu sursele de gaz metan de pe Marte şi forarea în solul acestei planete pentru a identifica dovezi care să ateste prezenţa formelor de viaţă.
În cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi, 4 noiembrie de NASA, administratorul asociat John Grunsfeld a anunţat că, în cele din urmă, NASA nu va renunţa la participarea în proiectele ESA. Astfel, potrivit unor informaţii Ars Technica prezentate de descoperă.ro, pentru misiunea din 2016, NASA urmează să furnizeze sistemul de comunicaţii, iar la misiunea din 2018 agenţia americană va contribui un aparat de analiză moleculară, cu care urmează să fie dotat roverul ExoMars. Grunsfeld a subliniat că agenţiile spaţiale ruse vor rămâne, la rândul lor, partenere în misiunile spaţiale europene.
Cu această ocazie, NASA a dezvăluit că oamenii de ştiinţă vor începe îndată să lucreze la realizarea roverului care va fi lansat spre Marte în 2020, fără a oferi publicului larg detalii despre nume, fiind ştiut doar că, designul noului rover se va inspira din cel al roverului Curiosity pentru a reduce costurile. Totodată, NASA susţine obiectivul preşedintelui Barack Obama, care doreşte ca oamenii să călătorească spre Marte. NASA a anunţat în acest context că „misiunea din 2020 constituie un pas important pentru realizarea unor obiective ştiinţifice importante, ce ne aduc mai apr