Unul din cele mai mari bazine de recuperare din Moldova este nefuncțional încă de la înființare. Funcționarea lui implică fonduri uriașe. Temporar, el a fost transformat în spațiu de depozitare.
În 1982, când s-a dat în folosință noua clădire a Spitalului Roman, acesta avea în dotare unul dintre cele mai mari bazine de recuperare medicală din Moldova. După 30 de ani de existență, bazinul s-a dovedit o construcție inutilă, pentru că nu a funcționat aproape deloc. De vină pentru această situație sunt costurile uriașe generate de funcționarea sa. De-a lungul timpului, au existat mai multe discuții, cu diverși investitori, care s-au arătat interesați să preia în gestiune bazinul de recuperare, însă și ei s-au lovit de problema costurilor. “Eu nu știu să fi funcționat vreodată acest bazin, pentru că implică niște cheltuieli uriașe. În primul rând, este nevoie de personal specializat. În al doilea rând, cheltuielile legate de asigurarea utilităților sunt foarte ridicate. Nu mai există cazan de abur pentru încălzirea apei, pereții de sticlă generează pierderi mari de căldură. În plus, apa trebuie filtrată prin niște filtre speciale, extrem de costisitoare. Mai mult, sumele pe care le decontează casa de asigurări pentru cazurile de recuperare sunt extrem de mici și nu acoperă nici pe departe cheltuielile”, a apreciat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.
În momentul de față, secția de Reumatologie are 30 de paturi, din care 15 pentru Recuperare medicală. “Au fost câteva discuții, de-a lungul anilor, cu diverși parteneri, care s-au arătat interesați să preia bazinul în regim privat, însă costurile uriașe de întreținere i-au făcut să abandoneze ideea. Ca să fie exploatat în regim privat, bazinul trebuia să aibă un circuit deschis publicului, ceea ce era încă o problemă pentru spital. Cu trecerea timpului, normele sanitare în domeniu s-au modifi