Calculele de sfârşit de an arată că economia României încă se chinuie să iasă din criză, creşterile anunţate fiind modeste sau chiar inexistente în multe domenii. Institutul Naţional de Statistică anunţă că avem o uşoară creştere a Produsului Intern Brut, în primele nouă luni. În schimb, analiştii din sectorul bancar vorbesc de o stagnare la nivel naţional.
Oficialii de la INS anunţă o creştere a Produsului Intern Brut de 0,2% în primele nouă luni din 2012. Creşterea vine din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, de servicii administrative sau de suport şi imobiliare.
În acest timp, două importante laturi economice au scăzut consistent: agricultura, cu minus 20 de procente şi exporturile. Acestea nu sunt însă singurele domenii în care a fost înregistrată o scădere, anunţă INS, care mai contabilizează la diminuări administraţia publică şi apărarea, asigurările sociale din sistemul public, învăţământul, sănătatea şi asistenţa socială.
Scăderile enumerate au afectat negativ şi consumul în România, datele oficiale dovedind o diminuare cu 0,1%, tot în primele nouă luni ale anului. E de fapt o medie, cea mai mare scădere, de două procente, fiind consemnată în cazul cheltuielilor administraţiilor publice. În acest timp, cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei a crescut cu 0,3%. În paralel cu datele de la statistică, o notă a departamentului de cercetare al BCR vorbeşte de o creştere a consumului populaţiei de 0,8%, sprijinită de majorarea salariilor în domeniul public.
La jumătatea anului, INS revizuia previziunile optimiste anterioare şi anunţa o creştere economică de 0,7%, iar majoritatea estimărilor din partea instituţiilor financiare internaţionale plasau creşterea economică din acest an, la sub 1%, semnificativ mai jos faţă de proiecţiile iniţiale.
Calculele de sfârşit de an arată că economia României