Pietele valutare din Europa Centrala si de Est sunt, de obicei, preocupate de „scorul democratiei” tarii dupa alegeri si mai putin de detaliile specifice ale programelor electorale. Acest lucru explica volatilitatea ridicata a leului in perioada verii acestui an, dupa suspendarea presedintelui, care a atras declaratii severe ale unor oficiali europeni referitor la situatia creata.
Duminica, 9 decembrie, peste 18 milioane de romani sunt asteptati la vot pentru alegerile parlamentare.
„Incertitudinea cu privire la componenta viitorului guvern, ca urmare a tensiunilor existente intre presedinte si USL, vor determina presiuni nefavorabile evolutiei leului”, a declarat Claudiu Cazacu, analist-sef XTB Romania.
Conform acestuia, alegerile din Polonia nu au influentat pietele, intrucat nu a existat o schimbarea perceptibila semnificativa in scorul democratiei. In Ungaria, pe de alta parte, rata de schimb EUR/HUF a fluctuat puternic atunci cand actiunile guvernului ungar au avut un ecou negativ in Vest, iar negocierile cu FMI erau la fel de volatile ca un roller-coaster.
Romania s-a confruntat cu volatilitate in vara acestui an si, in functie de rezultatele alegerilor, situatia s-ar putea repeta.
Banca Nationala va domoli volatilitatea
Desi este improbabil sa se opuna vreunei tendinte, este foarte posibil ca Banca Nationala sa se lupte cu volatilitatea. BNR a facut acest lucru in trecut si, desi rezervele sale se imputineaza (ca urmare a rambursarilor efectuate catre FMI), „arsenalul” sau ramane considerabil, ceea ce o face cel mai puternic actor de pe piata, a mentionat Cazacu.
De asemenea, BNR a redescoperit recent ca managementul lichiditatii este un instrument puternic de influentare a ratelor de dobanda si, implicit, a monedei, si ar putea fi pregatita sa faca acelasi lucru in cazul orica