Data de 6 decembrie este una destul de tristă pentru Europa, întrucât în urmă cu 20 de ani, mai precis pe 6 decembrie 1992, elveţienii au spus NU intrării în Uniunea Europeană. Potrivit unor noi sondaje, euroscepticismul a crescut, între timp, în Elveţia.
Marii lideri ai construcţiei europene, care au crezut şi s-au investit total în acest proiect nu şi-au imaginat niciodată că într-o bună zi, în unele ţări ale bătrânului continent vor apărea "comitete de vigilenţă", destinate să denunţe orice tentativă de apropiere de Europa. Este cazul în Elveţia, unde euroscepticii au sărbătorit trecerea a 20 de ani de la votul prin care au spus "nein" Europei.
Duminica trecută, la Bienne, aproape de Berna, în jur de 1.500 de persoane au agitat steaguri elveţiene şi cantonale, felicitându-se de fapt că "rezistă" împotriva acestui "monstru birocratic", cum numesc ei Uniunea Europeană.
În 1992, 50,3% dintre elveţieni au spus NU intrării în Uniunea Europeană. Astăzi, 54% sunt de părere că opţiunea respectivă a fost una bună. Elveţienii consideră sincer că intrarea în Uniune i-ar fi "înghiţit" şi ar fi pus în primejdie sistemul lor de democraţie directă, precum şi "valorile" lor fundamentale. Să se numere, oare, printre aceste "valori" şi cea a secretului bancar sau statutul de paradis fiscal, pe care şi-l menţine Elveţia? Nu există date în această privinţă, dar merită să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care Elveţia a reuşit o adevărată performanţă: să rămână perfect izolată în centrul Europei, dar să semneze în acelaşi timp 120 de acorduri bilaterale cu Uniunea Europeană.
Într-un interviu acordat ziarului Le Temps, un fost prim-ministru elveţian, Adolf Ogi, mărturisea cu o notă de tristeţe: "Să fim realişti, Elveţia nu are cu adevărat prieteni, suntem de fapt singuri". Ciudată şi această singurătate, care se traduce prin intense schimburi