Ţările din zona euro ar pierde dreptul de a-şi stabili bugetele proprii şi ar ajunge să cedeze Bruxelles-ului suveranitatea economică, conform proiectului de “definitivare” a monedei unice a UE.
Într-un document confidenţial, care va fi discutat de liderii UE la summitul de săptămâna viitoare, este prezentat un plan de “finalizare a uniunii economice şi monetare”. În textul de nouă pagini, care a fost văzut de Daily Telegraph, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy prezintă o serie de măsuri, de la actualele reforme financiare, până la uniunea politică generală pentru zona euro. “Obiectivul general va viza o direcţionare progresivă a suveranităţii economice la nivel european”, declară documentul, potrivit Rador.
Van Rompuy se aşteaptă ca UE să convină asupra unui “cadru operaţional” care să acorde BCE rolul de supervizor bancar unic al zonei euro, până în luna martie a anului viitor, în pofida menţinerii divergenţelor dintre Franţa şi Germania în privinţa acestei politici.
Preşedintele UE întrevede apoi o a doua etapă către “uniunea bancară” deplină, anul viitor urmând a fi făcute propuneri legislative pentru crearea unui fond de salvare bancară comun şi unei scheme de garantare a depunerilor la nivelul zonei euro, propuneri care sunt şi mai controversate decât acordarea unui rol de supervizare pentru BCE. Apoi, până în 2014, planul cere tuturor ţărilor din zona euro să “intre în aranjamente individuale de natură contractuală cu instituţiile UE în privinţa măsurilor şi reformelor pe care se angajează să le aplice şi în privinţa mijloacelor de implementare a acestora”.
Prin uniunea bancară şi contractele cu caracter de obligativitate pentru politica fiscală, se vor pune bazele, conform planului, pentru demersul de “definitivare” a euro care va “implica o schimbare a tratatelor” după 2014.
În ultima etapă, toate ţările din zo